Ostatnie badania potwierdzają, że kwasy omega- 3 mają bardzo pozytywny wpływ na funkcjonowanie mózgu, zwłaszcza u małych dzieci, a dodatkowo przeciwdziałają wielu chorobom. Nawet niewielki niedobór tego typu kwasów może doprowadzić do zahamowania rozwoju psychomotorycznego, a u dorosłych ich brak jest odpowiedzialny za depresję i nerwicę.
Naukowcy są też zdania, że kwasy omega-3 zapobiegają bardzo poważnemu schorzeniu, jakim jest zwyrodnienie plamkowe, prowadzące do ślepoty. Zdecydowanie też wpływają pozytywnie na nasz nastrój, chronią przed chorobami nerek, a nawet niektórymi rodzajami nowotworu.
Bardzo istotnym źródłem kwasów omega – 3 są oleje rybne i ryby. Niestety, wciąż za mało jemy świeżych, nieprzetworzonych ryb, które doskonale zastępują czerwone mięso i mają doskonały wpływ na zdrowie organizmu. Wśród ryb zawierających najwięcej omega – 3 są: tuńczyk, sardynki. Warto też jeść różne skorupiaki, które też nie są u nas zbyt popularne. Bardziej dostępne są orzechy włoskie, migdały, a także olej lniany, który jest prawdziwą skarbnicą witamin i kwasów.